torek, 10. julij 2007

Rižot (skoraj) brez maščob

Udari lakota, ne da se ti kaj dosti pacat za štedilnikom. Zadeva je bolj ali manj dietična, drugače hmm no ja... saj veste... prebavne težave. No, korak po korak do jedače...

Bil sem pri baje najboljšem sosedu in kupil pol kile govedine. V hladilniku sem imel še en por in pa nekaj korenja, ki sem ju narezal na kolobarje, meso pa na hmm... pač kose bolj ali manj nepravilnih oblik (pa še opno sem odstranil in nekaj loja...).

Kot vidite, sestavine zgledajo precej neugledno. Tudi končni rezultat bo tak. ;)

Pečico sem nastavil na 200 stopinj in da greje od spodaj in zgoraj. Na plinu sem segrel železno posodo in vanjo stresel meso, da je lepo porjavelo. Čez sem vrgel čajno žličko soli.


Ko je meso postalo zgornje barve, sem v lonec stresel por ter korenje. Malenkost sem premešal in ko je voda, ki so jo sestavine skupaj z mesom oddale skoraj povrela, sem stresel skoraj petino kilograma pod vročo vodo opranega riža. Spodnja slika kaže to fazo. :)


Nekaj časa nad ognjem... začne vsebina v loncu cvrčati, ko zmanjka vlage. Takrat sem zalil z vročo vodo, da je vode recimo za prst in pol nad sestavinami. Vodo sem posolil s čajno žličko soli in pa dodal precej suhega majarona. Najraje ga zdrobim med prsti in v dlaneh, ker roke potem tako lepo dišijo.


Ko voda v posodi zavre, ugasnem plin pod posodo in jo postavim v pečico. Potem grem delat karkoli že, ker se mi v kuhinji ne da bit. Po 40 minutah vzamem rižot ven in ga dam kar po barbarsko v posodi na mizo.


Na krožniku rižot posut z ribanim sirom niti ne zgleda slabo. Tudi okusa je dobrega, čeprav je zadeva narejena daleč od uradnih receptov in popolnoma brez masti.

RIIIIGGG

PS. Prt je res umazan. Ampak pogled raje preusmerite na prelep Rosenthalov krožnik. ;)

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Čestitke ob skoraj dietni rižoti.Gotovo je bila dobra in po zanič hrani v bolnišnici močno prijala!

P.S.: Lahko namesto rač. zadev pričakujemo še kakšen dietni recept?

der_Alte pravi ...

Ni zadnji tak recept. Mogoče bo celo video namesto slik. ;)